TRANSLATE THE BLOG

måndag 7 november 2016

Att leva som om vi hade 4,2 jordklot.

Igår kväll såg jag en dokumentärfilm som har florerat en del i sociala medier den sista tiden. "Before the Flood" heter filmen och den kom ut i oktober detta året. I stora drag handlar den om de klimatförändringar som sker i världen och hur mycket snabbare detta sker än man tidigare trott att det skulle göra. Om inte vi människor börjar agera och ta ansvar för vår jord kommer detta fortsätta accelerera och många platser på jorden kommer inte längre kunna gå att leva på. Glaciärer smälter snabbare än vad man förutspått, luftföroreningarna i Kina är värre än någonsin och 50% av världens korallrev har dött på 30 år. Produktion av palmolja har medfött att man har skövlat 80% av skogarna i Indonesien. Den största faktorn för alla dessa problem är vår enormt stora användning av fossila bränslen.


Man blir ganska nedslagen av att kolla på den här dokumentären, det känns faktiskt ganska hopplöst. Tills de börjar prata om lösningar, att det här inte bara går att stoppa, det går faktiskt att vända kurvan. Den enskilt viktigaste handlingen för att nå det här målet är att överge fossila bränslen och övergå till förnyelsebar energi. Du som konsument kan påverka detta genom att välja att din el skall komma från förnyelsebara källor som vind och sol. Här i Sverige har vi kommit ganska långt faktiskt, vi ligger i framkant när det handlar om förnyelsebar energi.

EKOLOGISKT AVTRYCK

27 oktober släppte WWF (Världsnaturfonden) en ny rapport om människans ekologiska avtryck och energikomsumtion. Globalt lever människor som om det fanns 1,6 jordklot. Det här betyder alltså att vi konsumerar resurser som motsvarar 0,6 jordklot för mycket. Det är alltså ingen ekvation som går ihop. I Sverige är vi inga förebilder direkt, för här lever vi som om det fanns 4,2 jordklot. Förstår ni hur sjukt det är, vi konsumerar mer än fyra gånger så mycket resurser som det finns på vår planet??? Det är lätt att lura sig själv och tänka att vi är duktiga på förnyelsebara energikällor här i Sverige men vad hjälper det när vi konsumerar extremt mycket varor som producerats i länder som Kina med fossila bränslen? Vi är förebilder när det kommer till källsortering samtidigt som vi helt okritiskt köper massproducerade kläder och annat från andra länder med tveksam produktion.

PROBLEMEN I SVERIGE

Det finns tre riktigt stora bovar i Sverige som bidrar till att vi är så energislösande. Det första, som står för hela 32% av vårt ekologiska fotavtryck är vår matkonsumtion. Det här är också det som är enklast att påverka själv. Du kan själv välja vad du väljer att köpa och äta. Att välja kyckling istället för kött minskar växthusgaser med 80%. Att välja vegetariskt är ännu bättre. Nötkött är den absolut största boven när det handlar om miljöpåverkan från mat. Enligt jordbruksverket äter svenskar i snitt 85 kg kött och chark per person och år. Jag menar inte att alla ska bli vegetarianer men genom att minska sin köttkonsumtion kan man påverka mycket. Att byta ut något eller några mål kött i veckan mot kyckling, eller vegetariskt till exempel.

Den andra stora boven, som står för 29% av avtrycket, är våra resor. Det vill säga att vi flyger på charterresor, kör bilar på bensin och så vidare. Här finns också mycket att göra. Den tredje boven, som jag tidigare nämnt är vår konsumtion och handel av varor. Det här står för hela 18%. Vi svenskar är så extremt konsumtionsorienterade. Vi köper nya kläder i icke-hållbara material innan vi knappt använt de vi har. Vi är prylgalna och fyller våra hem med produkter i billigt plast från Kina. Det är dags att ta ansvar för sitt konsumtionsbeteende. Stämpeln "Made in China" kanske ska få oss att fundera ett varv på om det är en produkt vi vill stötta eller egentligen behöver? Vi kanske inte behöver åka på solsemester två gånger om året? Vi kanske kan införa "Green Monday" hemma och äta helvegetarisk den dagen? Vi kanske kan åka tåg istället för att flyga? Vi kanske kan cykla istället för att ta bilen (både för miljön och hälsans skull)?

SE FILMEN. Länk nedan.

LÄSTIPS:

Om projektet och filmen Before the Flood (även alla plattformar som visar filmen): KLICKA
Rapporterna från WWF: KLICKA
Köttkonsumtion, Livsmedelsverket: KLICKA
Köttguiden, WWF (finns även som mobilapp): KLICKA


Pin it